Vožnja za zdravje moških

Distinguished Gentleman’s Ride Ljubljana 2016.

The Distinguished Gentleman’s Ride in Movember sodelujeta pri reševanju zdravstvenih težav moških.

Poudarek vožnje je na ozaveščanju javnosti o zahrbtni bolezni rak na prostati, ki prizadane vsakega petega moškega po 50.letu starosti. Hkrati zbiramo sredstva, ki jih namenjamo najsodobnejšim raziskavam raka prostate ter financiramo različne programe za duševno zdravje in preprečevanje samomora. Naše poslanstvo je podpreti zdravje moških po vsem svetu. Sredstva, ki jih zberemo vsi udeleženci Distinguished Gentleman’s Ride-a v izbrane programe vlaga naš partner Movember, ki je največja moška zdravstvena organizacija na svetu.

Rak prostate je drugi najpogosteje diagnosticiran rak pri moških. Movember je največji financer programov raka prostate na svetu.

Kaj je rak prostate?

Prostata je žleza, ki se nahaja neposredno pod mehurjem, pred črevesjem. Proizvaja tekočino, ki ščiti in bogati spermo. Rak prostate se pojavi, ko se nekatere celice v prostati razmnožujejo veliko hitreje kot običajno, kar povzroči tumor. Če se ne zdravijo, se lahko celice raka prostate sčasoma razširijo iz prostate in vdrejo v oddaljene dele telesa, zlasti v bezgavke in kosti, ter povzročijo sekundarne tumorje v procesu, znanem kot metastaze.

Eden najbolj zaskrbljujočih vidikov bolezni je, da se večina raka prostate razvije brez simptomov pri moških v zgodnjih fazah.

Kateri so dejavniki tveganja za raka prostate?

Rak prostate prizadene samo moške, saj ženske nimajo prostate. Dejavniki tveganja za razvoj bolezni vključujejo:

Starost: Starejši kot je moški, večja je verjetnost, da bo zbolel za rakom prostate. Če ste stari 50 let ali več, se pogovorite s svojim zdravnikom o testiranju PSA.

Družinska anamneza: moški z očetom ali bratom, ki je zbolel za rakom na prostati, ima dvakrat večjo verjetnost za razvoj bolezni. Če ste stari 45 let ali več in je v vaši družini rak prostate, se morate o testiranju PSA pogovoriti s svojim zdravnikom.

Etnična pripadnost: Rak prostate se pogosteje pojavlja pri moških afriškega in afrokaribskega porekla. Če ste stari 45 let ali več, se posvetujte s svojim zdravnikom glede testiranja PSA.

Za več informacij o raku prostate, vključno s simptomi, testiranjem, možnostmi zdravljenja in podpornimi viri, pojdite v razdelek »vaše zdravje« na Movember.com.


Več o Raku prostate


Preprečevanje samomorov | Duševno zdravje moških

Trije od štirih samomorilcev so moški

Vsako leto po vsem svetu zaradi samomora umre 510.000 moških. Vsako minuto zaradi samomora umre en moški. V Sloveniji vsako leto naredi samomor med 400 in 500 ljudi, od tega je več kot tri četrtine moških. To se mora spremeniti!

Vzroki za samomor so zapleteni. Ni enega samega razloga, zakaj si moški vzamejo življenje, vendar vemo, da lahko z izboljšanjem splošnega duševnega zdravja zmanjšamo tveganje za samomor. Obravnavati moramo nezdravljena stanja duševnega zdravja pri moških.

Preveč moških se trudi in se borijo sami. Povedati kako se počutiš in v kakšnem duševnem stanju si, nebi smel biti tabu, svojim bližnjim je potrebno zaupati. Naši prijatelji iz gibanja Movember so pripravili nekaj priročnih vodnikov, ki bi lahko pomagali v ključnih situacijah.

The Distinguished Gentleman’s Ride in Movember skupaj rušita ovire, ki obstajajo pri moških, pa vendar pri tem potrebujemo vašo pomoč.


Več o Samomoru