Urološke težave in pomembnost preventivnih pregledov

V sklopu obveščanja javnosti o moških boleznih smo se pri društvu Brkonja povezali z urologom Dr. Kuzmanoskim, ki nam je predstavil kdaj k zdravniku, kakšni so simptomi pri uroloških težavah in kako se takšne težave rešujejo. Poslušajte, preberite, predvsem pa ostanite zdravi!

Urološke težave pri različnih starostnih skupinah

Urološke težave se pojavljajo v vsaki starostni skupini posebej. Med mlajšo populacijo so pogostejše težave, ki jih povzročajo spolno prenosljive okužbe, medtem ko pri populaciji starejši od 45 let prevladujejo težave s praznjenjem mehurja – iritativni in obstruktivni simptomi.

Preventivni urološki pregledi

Najboljša preventiva so redni urološki pregledi, ki bi jih morali opraviti vsaj enkrat na dve leti, pri starejši populaciji nad 50 let pa pogosteje, odvisno od simptomov. Indikacija za urološki pregled je vsaka težava povezana z urogenitalnim traktom – krvava urina, občutek nepopolnega izpraznjenja mehurja, pogosto uriniranje, opažene spremembe pri samopregledu testisov. Glavna vloga ima zgodnja diagnoza, saj pravočasno odkrivanje uroloških bolezni v zgodnji fazi skoraj vedno pomeni popolno ozdravitev. Zato apeliram na vse, ki opazijo spremembe v urogenitalnem stanju – zgoraj navedene simptome, naj se takoj obrnejo na urološki pregled.

Rak prostate in rak testisov

Najpogostejši maligni bolezni, povezani z urogenitalnim traktom, sta rak prostate in rak testisov. Rak prostate je druga najpogostejša diagnoza raka pri moških, z okoli 1,4 milijona novih primerov in 375.000 smrtnih primerov po vsem svetu leta 2020. V Evropi je najpogostejši rak pri moških in tretji najpogostejši vzrok smrti pri moških, povezan s rakom. Čeprav je najpogostejši pri moških nad 50 let, opažamo premik starostne meje pod 50 let, kar je redek pojav.

Dejavniki tveganja za rak prostate

Študije kažejo na naslednje dejavnike tveganja za pojav raka prostate: genetika, debelost oziroma povečan indeks telesne mase (BMI), uživanje velike količine alkohola, pa tudi popolna abstinenca od alkohola, pomanjkanje vitamina D, selena in cinka. Po drugi strani uživanje prehranskih dopolnil, bogatih z vitamini in oligoelementi, ne vpliva na pojavnost raka prostate. Rak prostate je lahko popolnoma asimptomatski, kar pomeni, da ni težav v urinarnem stanju ali bolečin. Opazne so le spremembe v laboratorijskih testih, kot je sprememba vrednosti PSA – tumorskega označevalca za prostato. Zato so redni kontrolni urološki pregledi – klinični in laboratorijski, vsaj enkrat na 1 do 2 leti, odvisno od starosti, najboljša preventiva.

Rak testisov

Rak testisov se pojavlja pri mlajši populaciji, in sicer pri 5 % vseh tumorjev pri mladih, s tremi do desetimi novimi primeri na 100.000 moških letno. Incidenca se je povečala v zadnjih desetletjih, predvsem v industrializiranih državah, in še naprej narašča. Pojava tega tumorja je v zgodnji postpubertalni dobi, medtem ko je največja incidenca v tretjem desetletju življenja. Samopregled testisov vsaj enkrat mesečno je priporočljiv pri mlajši populaciji. Vsaka sprememba, opažena pri samopregledu – trdota, nepravilna površina testisa, povečanje testisa, bolečina v testisu – je opozorilo za urološki pregled.

Zgodnja diagnoza raka prostate

Najpomembnejše pri raku prostate je zgodnja diagnoza, enako kot pri drugih malignih boleznih. Danes obstajajo sodobne metode za zgodnje odkrivanje raka prostate – pregled pri urologu – digitalni rektalni pregled, mikro ultrazvočni pregled (poseben ultrazvočni aparat) za odkrivanje najmanjših sprememb v prostati, celovite laboratorijske preiskave in zlasti povišana raven PSA, biopsija prostate z uporabo mikro ultrazvoka. Bolezen je ozdravljiva, če je odkrita v zgodnji fazi.

Metode zdravljenja raka prostate

Obstaja več metod zdravljenja raka prostate:

  1. Operativno popolno odstranjevanje prostate – radikalna prostatektomija, ki je lahko klasična operacija, manj invazivna – laparoskopska in robotsko asistirana prostatektomija.
  2. Radioterapija – obsevanje, pogosto kombinirano s hormonskim tabletiranim zdravljenjem.
  3. Kemoterapija.

Uspeh pri zdravljenju je skoraj zagotovljen pri pacientih, kjer je rak odkrit v zgodnji, začetni fazi. Svetujem vsem moškim nad 45 let starosti, naj se naročijo na prvi urološki pregled, ne glede na to, ali imajo težave ali ne. Urološki pregled je neprijeten, vendar ne boleč. Mlajša populacija naj redno izvaja samopreglede vsaj enkrat mesečno.

Dr. Marjan Kuzmanoski, Diagnostični center Bled

Pripravila: Maja Košele

Dodaj odgovor