Opis bolezni Rak prostate in statistični podatki

Rakave spremembe prostate – tumorska tvorba, ki sestoji iz nenadzorovano rastočih celic – so zelo pogoste in s starostjo naraščajo. Rak prostate je postal pri moških v razvitih deželah in tudi pri nas najpogostejši rak, saj se je v zadnjem desetletju njegovo število več kot podvojilo. To je posledica aktivnega iskanja raka prostate pri moških z določanjem označevalca PSA (prostata specifični antigen) v krvi, s katerim se odkrije vse več majhnih, na prostato omejenih rakov. Kar pri tretjini moških, ki nikoli v življenju niso imeli težav zaradi raka prostate in umrejo zaradi drugih vzrokov, ob obdukciji odkrijejo rak prostate. Ob odkrivanju vse več majhnih rakov se je zmanjšal delež na novo odkritih bolnikov z že razširjenim rakom.

Prostata

Prostata (obsečnica) je moška spolna žleza velikosti oreha, ki se nahaja za korenom penisa, pred danko (rektumom) in pod sečnim mehurjem ter objema del sečnice. Poglavitna funkcija prostate je proizvajanje semenske tekočine.

Statistični podatki

To je eden najpogostejših rakov pri moških po 50 letu. Po napovedih svetovne zdravstvene organizacije naj bi vsak šesti moški zbolel za rakom prostate. Tudi pri nas je bolezen v porastu. Po podatkih Registra raka RS je v Sloveniji leta 2013 zbolelo za rakom prostate več kot 1400 moških. Z aktivnim iskanjem je vse pogosteje ugotovljen tudi pri mlajših moških.

V primerih, ko je odkrita bolezen omejena na prostato, je delež ozdravljenih zelo visok. Splošna relativna stopnja preživetja za 5 let za vse stadije bolezni je v Evropi ok. 83 % (EUROCARE in slora.si). Številke so osnovane na podatkih, zbranih na podlagi opazovanja tisočev bolnikov, toda preživetje vsakega posameznika se lahko zelo razlikuje.

NAZAJ